Veranderingen op de huurmarkt: De impact van de Wet Betaalbare Huur en de Wet Goed Verhuurderschap

Geschreven door Niek Geerdink RM/RT op 6 juni 2024

De Nederlandse huurmarkt ondergaat voortdurend veranderingen, gedreven door wetgeving en maatschappelijke behoeften. Twee belangrijke recente ontwikkelingen zijn de (voorgenomen) invoering van de Wet Betaalbare Huur en de Wet Goed Verhuurderschap. Niek Geerdink, makelaar bij Snelder Zijlstra Makelaars, legt uit hoe deze wetten voor verandering binnen de huurmarkt gaan zorgen en welke stappen belanghebbenden kunnen nemen om zich aan te passen.


De Wet Betaalbare Huur: evenwicht tussen huurprijs en kwaliteit van de woning
De Wet Betaalbare Huur, opgesteld om de betaalbaarheid van huurwoningen te waarborgen, heeft als primair doel een evenwicht te creëren tussen de huurprijs en de kwaliteit van de woning. Dit wordt bereikt door het vaststellen van maximale huurprijzen op basis van het gemoderniseerde woningwaarderingsstelsel. Het voornemen is dat de Wet betaalbare huur vanaf 1 juli 2024 ingaat.

Voor huurders betekent dit dat ze kunnen profiteren van meer betaalbare huurprijzen, waardoor de druk op hun financiën verlicht wordt. Voor verhuurders brengt deze wet echter uitdagingen met zich mee. Verhuurders moeten ervoor zorgen dat de huurprijzen in overeenstemming zijn met de wettelijke bepalingen, wat mogelijk aanpassingen vereist in hun huurbeleid en financiële planning. Daarnaast kan het naleven van de wet leiden tot een vermindering van de potentiële huurinkomsten voor verhuurders, wat hun rendement op investeringen kan beïnvloeden.

De Wet Goed Verhuurderschap: wat mag en wat mag niet?
Naast het waarborgen van betaalbaarheid is sinds 1 juli 2023 de Wet Goed Verhuurderschap ingegaan. De wet geeft duidelijkheid aan verhuurders en verhuurbemiddelaars en biedt huurders bescherming. De wet gaat onder andere over de maximale hoogte van de borg, bemiddelingskosten, vormvereisten van de huurovereenkomst, afrekening van servicekosten, en het verbod op intimidatie en (woon)discriminatie.

Voor huurders betekent dit een verbetering van hun rechten en daardoor een betere bescherming. Ook kunnen huurders, woningzoekenden en anderen terecht bij de nieuw opgerichte gemeentelijke meldpunten met meldingen over ongewenst verhuurgedrag.
Voor verhuurders betekent dit dat ze op basis van deze wet de landelijke regels moeten volgen over financiële zaken, het schriftelijk vastleggen en verstrekken van informatie, en hoe een verhuurder en verhuurbemiddelaar zich moeten gedragen.

Een balans vinden tussen betaalbaarheid, rendement en kwaliteit
De invoering van de Wet Betaalbare Huur en de Wet Goed Verhuurderschap zal de dynamiek van de Nederlandse huurmarkt doen veranderen, met als doel een evenwicht te creëren tussen betaalbaarheid en kwaliteit van huurwoningen. Voor zowel huurders als verhuurders brengen deze veranderingen uitdagingen met zich mee, maar ook kansen om de huurmarkt te verbeteren en te versterken.

Als verhuurmakelaar is het dan ook van belang om huurders en verhuurders te informeren over deze wetswijzigingen en hen te begeleiden bij het vinden van een evenwicht tussen betaalbaarheid en kwaliteit in de huurmarkt.

Meer weten over deze nieuwe wetten? Neem dan contact op met Snelder Zijlstra Makelaars of een van de andere Dynamis-partners bij jou in de buurt!

Veranderingen op de huurmarkt: De impact van de Wet Betaalbare Huur en de Wet Goed Verhuurderschap
Niek Geerdink RM/RT
Neem contact op met Niek

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Jouw woning wel óf niet op Funda?

Jouw woning wel óf niet op Funda?

‘Wilt u dit huis verkopen? Dan hebben wij interesse!’, wellicht heb je al eens zo’n briefje in je brievenbus gehad. En als je overweegt om te gaan verhuizen klinkt dit...
Een aankoopmakelaar? Juist nu!

Een aankoopmakelaar? Juist nu!

Iedereen die een huis zoekt herkent vast wel dit beeld: je hebt eindelijk een bezichtiging in dat super leuke huis, je ziet jezelf er al...
Bekijk overzicht