Historie

Blik mee terug op de geschiedenis van Snelder Zijlstra!

1890 - Bezichtigen ging vooral per fiets of koets
Pier Wybren Zijlstra, grootvader van onze oud-directeur, Pier Zijlstra, begon als bouwkundige, een bemiddelingsbureau met daarnaast verzekeringen en makelaardij in onroerend goed. Het bezichtigen ging dus vooral per fiets of koets en de onderhandelingen face-to-face of per brief.

1933 - Voor die tijd werd er eengedurfde stap genomen
In dat jaar startte de grootvader van onze in 2008 overleden oud-directeur Herman Snelder met een makelaars- en assurantiekantoor in Enschede. De slechte economische situatie, voornamelijk in de bouw, samen met de grote interesse voor de zakelijke dienstverlening waren de achtergronden voor deze - voor die tijd - gedurfde stap.

1940 – 1945 - De oorlogsperiode
Beide kantoren hadden het gedurende de oorlogsperiode vanzelfsprekend moeilijk. De zoons van de oprichters Wybren Zijlstra en Herman Snelder hadden inmiddels het roer overgenomen.

1945 – 1975 - Opening vestigingen in Hengelo en Almelo
P.W. Zijlstra NV opende een vestiging in Almelo en H.H. Snelder NV begon een kantoor in Hengelo(O) én in Almelo. De kleinszoons van de oprichters kwamen de gelederen versterken in de jaren vijftig. Pier Zijlstra heeft zich behalve in Nederland ook bekwaamd in de makelaardij in Frankrijk en Amerika en stond mede aan de wieg van de Makelaarscombinatie Internationaal. Beide kantoren werden in Twente en met name in Enschede toonaangevend op het gebied van alle facetten van de makelaardij.

1975-1993 - Fusie zorgde voor een organisatie van toen ongekende grootte
Beide kantoren fuseerden in januari 1975. Zo ontstond een professionele makelaarsorganisatie van toen ongekende grootte, die zich in oktober 1975 in Enschede vestigde in het monumentale pand van de ABN aan het Hoedemakerplein, tot op de dag van vandaag nog steeds het hoofdkantoor.

1990 – Een eeuw oud, maar nooit ouderwets
Saillant detail is, dat in een artikel ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan in 1990 nog werd gesproken over de opkomst van de computer, niet wetende welk een impact die samen met de mobiele telefoon in 20 jaar tijd zou hebben.

1993-2004 – Vraag naar specialisatie
Vele nieuwe marketingactiviteiten werden van het buitenland naar ons land gehaald. Pier Zijlstra trad terug als directeur-vennoot. In de wereld van het bedrijfsmatig onroerend goed werd de vraag naar specialisatie steeds groter en ook binnen de NVM werden woonhuis- en bedrijfsmakelaardij gescheiden. In deze periode volgde de aansluiting bij Dynamis, een landelijke organisatie met 14 regionaal toonaangevende makelaars.

2005-2014 – Intrede diverse vennoten
Intrede van diverse vennoten binnen de Woningmakelaardij en Bedrijfsmakelaardij. In de crisis hebben we in moeilijke omstandigheden onze positie kunnen vasthouden.

2015 – Virtueel bezichtigen
Met een handzame virtualrealitybril maakt Snelder Zijlstra Makelaar als een van de eerste in Twente virtuele bezichtigingen van woningen mogelijk. De Snelder Zijlstra Verzekeringstak werd weer opgepakt.

2015 – 125 jarig bestaan
Met het hele team werd het bijzondere jubileum gevierd in de Ardennen. Vieren en stilstaan bij 125 jaar vooruit kijken.

2017 - Rijksmonument wordt in ere hersteld
Het pand in Enschede wordt in ere hersteld en de binnenkant is weer helemaal van 'nu'.

2018 - Feestelijke heropening van het kantoorpand
Op 30 mei 2018 was de feestelijke heropening. de heropening van ons geheel gerenoveerde kantoorpand! Tjeerd van der Veen beet het spits af met een openingsspeech waarin hij onder andere terugblikte op de geschiedenis van het, van oorsprong, oude bankgebouw. Vervolgens was het de beurt aan oud-directeur en naamgever meneer Zijlstra. Hij sprak vol enthousiasme en lof over Snelder Zijlstra, de renovatie én de toekomst. Tot slot knipte hij met een grote lach het lint door en was het tijd voor een hapje, een drankje en natuurlijk een kijkje in ons volledig gerenoveerde kantoor.

2020 - Snelder Zijlstra bestaat 130 jaar!
Snelder Zijlstra bestond in 2020 maar liefst 130 jaar. Dit werd in 2023 - 3 jaar na dato - eindelijk gevierd met een bijzondere reis naar Zweden. Naast een aantal interessante cursussen was er ook ruimte voor plezier!