The Wizard of Woz

Geschreven door Christian Braakhuis RM/RT op 22 februari 2023

Elk jaar bepaalt de gemeente de waarde van jouw woning of appartement, de WOZ-waarde. Deze waarde staat op de WOZ-beschikking, welke je in het eerste kwartaal van het kalenderjaar ontvangt.

WOZ-waarde

De WOZ-waarde vormt de grondslag voor tal van belastingen en heffingen. Daarnaast speelt de deze waarde een belangrijke rol bij erfbelasting, vermogensbelasting en - in het geval van huur- bij de maximale huurprijs. Een te hoge WOZ-waarde kost geld. Een te lage WOZ-waarde kan een succesvolle verkoop in de weg zitten. De peildatum ligt altijd in het verleden. De WOZ-beschikking die je in 2023 ontvangt heeft betrekking op de peildatum 1 januari 2022. Het kan dus voorkomen dat de WOZ-waarde dit jaar hoger is dan vorig jaar. Tussen januari 2021 en januari 2022 was er namelijk sprake van forse prijsstijgingen.

Vraag altijd het taxatieverslag op

Tip: vraag altijd het taxatieverslag op zodra je de WOZ-beschikking ontvangt. In het taxatieverslag staan de basisgegevens die voor de waardebepaling zijn gebruikt, zoals inhoud en perceeloppervlak. Ook is de gemeente verplicht 3 referentie-objecten te noemen. Dat zijn woningen die recent verkocht zijn en waarmee jouw woning is vergeleken.

Het maken van bezwaar & contrataxatie

Als je het niet eens bent met de WOZ-waarde, dan kunnen wij je van dienst zijn bij het maken van bezwaar (binnen 6 weken na dagtekening beschikking). Vaak kunnen we telefonisch al een inschatting maken van de juistheid of onjuistheid van de waardering. Een contrataxatie, welke we aan jouw bezwaarschrift toevegen, geeft een goede kans op een een neerwaartse bijstelling.

Meer informatie?

Weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op!

The Wizard of Woz
Christian Braakhuis RM/RT
Neem contact op met Christian

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Klimmen naar grote hoogtes in Enschede!

Klimmen naar grote hoogtes in Enschede!

Voor de liefhebbers van klimmen en avontuur is er goed nieuws uit Enschede! Er komt binnenkort een nieuwe speler op het toneel: Boulderstation Enschede. Deze aanstaande klimhal belooft een...
Waardevolle transactie; Starbucks opent definitief filiaal in hartje Enschede

Waardevolle transactie; Starbucks opent definitief filiaal in hartje Enschede

Opening naar verwachting al eind dit jaar   Al langer waren er geluiden over de opening van een nieuw Starbucks filiaal aan het Van...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie