Maatschappelijk vastgoed: enorm veel vraag en weinig aanbod

Geschreven door Roy Duijn RT op 25 mei 2023

Gezien de enorme stijging in de vraag naar maatschappelijk vastgoed en het gebrek aan beschikbaar aanbod, is het belangrijk om te begrijpen hoe deze markt momenteel presteert. Roy Duijn, bedrijfsmakelaar bij Snelder Zijlstra Bedrijfsmakelaars, deelt zijn inzichten over maatschappelijk vastgoed en de huidige staat van de markt.

“In de bedrijfsmakelaardij zijn er drie hoofddisciplines te onderscheiden: de kantorenmarkt, de winkelmarkt en de bedrijfsruimtemarkt. Maatschappelijk vastgoed kan zich echter in alle drie de disciplines bevinden. Het gaat hierbij om vastgoed waarin een maatschappelijke functie is ondergebracht, zoals bijvoorbeeld een kerk, school of een gezondheidscentrum. Omdat scholen zich steeds meer concentreren en er dus kleine schoolgebouwen vrijkomen, zijn veel scholen getransformeerd naar andere functies, zoals wonen of kantoor. Ook kerken worden steeds vaker getransformeerd, mede door hun gunstige centrale ligging.”

Bij maatschappelijk vastgoed gelden er andere regels dan voor regulier vastgoed. Hoewel deze regels geen verschil maken voor de functie van een bedrijfsmakelaar, is het van belang dat erop wordt gelet of een pand voldoet aan specifieke criteria die het geschikt maken voor een specifieke maatschappelijke functie. Denk aan rolstoel toegankelijkheid en buitenruimte. “Het exploiteren van een kinderdagverblijf kan bijvoorbeeld niet zonder die buitenruimte”, vertelt Roy. “Maar, mocht het voor een bepaalde functie niet voldoen, dan kan het natuurlijk wel geschikt zijn voor een andere functie binnen het maatschappelijke kader.”

Toenemende vraag naar maatschappelijk vastgoed
De vraag naar maatschappelijk vastgoed is in aanzienlijke mate toegenomen. Deze toename wordt veroorzaakt door verschillende factoren. “Ten eerste is er sprake van vergrijzing, wat leidt tot een toenemende behoefte aan zorg. We worden wel steeds ouder maar dat wil niet zeggen dat we ook gezonder worden.Ten tweede zijn de bouwkosten enorm gestegen. Hierdoor zijn zorgverleners voornamelijk op zoek naar oplossingen in bestaande gebouwen. Dit heeft geleid tot een grote vraag naar bestaand vastgoed. Het aanbod van maatschappelijk vastgoed is echter zeer beperkt. De belangstelling voor panden is overweldigend en deze worden vaak al binnen enkele weken verkocht. En dus is er gewoon veel meer vraag dan aanbod, dus kom maar door met het aanbod voor maatschappelijk vastgoed!”

Advies nodig over maatschappelijk vastgoed? Neem contact op met ons óf een van onze Dynamis partners bij jou in de buurt!

Maatschappelijk vastgoed: enorm veel vraag en weinig aanbod
Roy Duijn RT
Neem contact op met Roy

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Is het transformeren van gebouwen nog wel zinvol?

Is het transformeren van gebouwen nog wel zinvol?

De vastgoedmarkt is continu in beweging. Er worden nog volop gebouwen getransformeerd, maar blijft dat zo? Roy Duijn, bedrijfsmakelaar bij Snelder Zijlstra Bedrijfsmakelaars, deelt zijn...
Bekijk overzicht