Is het transformeren van gebouwen nog wel zinvol?

Geschreven door Roy Duijn RT op 7 maart 2024

De vastgoedmarkt is continu in beweging. Er worden nog volop gebouwen getransformeerd, maar blijft dat zo? Roy Duijn, bedrijfsmakelaar bij Snelder Zijlstra Bedrijfsmakelaars, deelt zijn inzichten over transformatieprojecten en de toekomst hiervan.

Een transformatieproject houdt in dat een bestaand gebouw een nieuwe functie of bestemming krijgt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een voormalig kantoorgebouw dat transformeert tot een appartementencomplex, of een oud clubgebouw van een sportclub dat een nieuw leven krijgt als gezondheidspraktijk.

Snelder Zijlstra heeft onlangs de transformatie aan De Bataafse Kamp in Hengelo afgerond. "Dit is een heel mooi project waar ik erg trots op ben," vertelt Roy. "Verder hebben we de transformatie van de Melkhal hier in Enschede afgerond. Dat is ook een heel mooi project. Hierbij is de melkfabriek getransformeerd tot een kantorencomplex met een supermarkt, horeca en daaromheen een hotel en woningen."

Het transformeren van een pand is kostbaar. "Met de stijgende bouwkosten zijn ook de kosten van transformaties gestegen. Daarnaast is het laaghangende fruit al geplukt; gebouwen die gemakkelijk te transformeren zijn, zijn al getransformeerd," geeft Roy aan.

Of het transformeren van een gebouw nog wel zin heeft, hangt af van verschillende factoren. Zo zijn panden tegenwoordig duurder en moet er een hogere koopsom betaald worden. Weliswaar is de markt gestegen en liggen de budgetten hoger. "Maar wat we nu zien is dat gebouwen die nog in goede staat zijn, getransformeerd worden. Echter kan op basis van de huidige functie/bestemming soms nog een veel betere invulling gevonden worden. Het kan in sommige situaties meer voor de hand liggen om de huidige functie voort te zetten. Een gebouw transformeren kost veel tijd en geld; zo heb je te maken met vergunningen, wetten en wellicht buurtbewoners. Hier gaan soms wel jaren overheen voordat alles rond en geregeld is," geeft Roy aan. "Daarnaast wordt het transformeren van een gebouw een steeds grotere uitdaging, dit komt doordat er steeds minder gebouwen beschikbaar zijn en (industrie-)grond schaars is. Nederland groeit hard, zowel op het gebied van bewoners, maar ook qua business."

Tot slot is het goed om er bewust van te zijn dat, hoewel een gebouw misschien verouderd lijkt, het nog steeds waardevol kan zijn. "Het moderniseren of beter afstemmen op de marktvraag kan een gebouw nieuw leven inblazen. Soms is het behouden van de huidige functie en bestemming de meest geschikte optie en is transformatie niet altijd de beste keuze," geeft Roy mee.

Advies nodig over transformeren? Neem contact op met ons óf een van onze Dynamis partners bij jou in de buurt!

Is het transformeren van gebouwen nog wel zinvol?
Roy Duijn RT
Neem contact op met Roy

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Maatschappelijk vastgoed: enorm veel vraag en weinig aanbod

Maatschappelijk vastgoed: enorm veel vraag en weinig aanbod

Gezien de enorme stijging in de vraag naar maatschappelijk vastgoed en het gebrek aan beschikbaar aanbod, is het belangrijk om te begrijpen hoe deze markt momenteel presteert. Roy Duijn,...
Bekijk overzicht