Het is geen pakje boter. Zó loopt die verkoop bij inschrijving gesmeerd
Geschreven door Anouk Hagels A-RMT op 4 juni 2020Een woning wordt tegenwoordig vaker wél dan niet via een Verkoop Bij Inschrijving (VBI) verkocht. Zeker in Enschede. Grote kans dus dat jij er ook wel eens mee te maken hebt gehad. Wanneer er sprake is van een VBI moet er voor een vastgestelde datum en tijdstip een biedingsformulier ingevuld en ingeleverd worden bij de verkopend makelaar. In dit formulier leg je vast wat je wil betalen voor de woning, op welke datum je naar de notaris wil gaan en welke voorwaarden (denk bijvoorbeeld aan ontbindende voorwaarde voor financiering of een bouwkundige keuring) je wil opnemen in de koopakte.
Bij welke huizen wordt er een Verkoop bij Inschrijving gehanteerd?
In 9 van de 10 gevallen gaat het om een instapklare, of recent verbouwde woning. Met andere woorden, een populaire woning. Als ik zelf zo’n winnaar in de verkoop krijg wacht ik altijd eerst af of er inderdaad veel belangstelling voor is. Op voorhand aankondigen dat het om een VBI gaat kan namelijk heel wat mensen afschrikken. En waarom zou je het onnodig spannend maken? Zo’n VBI is namelijk al spannend genoeg. Voor zowel koper als verkoper.
De verkoper heeft het laatste woord
En daar word je als koper eigenlijk niet blij van. En dat snap ik ook wel. Want het voelt toch als een ‘poppenkast’ waar je aan mee doet. Je hebt weinig invloed op het eindresultaat en je kunt je bod ook niet meer bijstellen. En dat het zuur is als een leuk huis voor je neus wordt weggekaapt, hoef ik jou niet te vertellen. Feit blijft dat de verkoper altijd het laatste woord heeft. Wordt het je gegund, of gaat de verkoper toch voor de hoogste prijs en/of beste voorwaarden?
Er ís hoop
Het voelt af en toe misschien als Russische roulette, maar ik weet zeker dat het een keer gaat lukken, en dat ook jij een fijn (t)huis gaat vinden. En om je daar een klein beetje bij te helpen: dit moet je doen als jouw droomhuis via een inschrijving wordt verkocht:
- Laat je níet afschrikken door een VBI. Maak een afspraak en ga gewoon kijken. Een Open Huis zal in deze coronatijd niet snel georganiseerd worden. En dat is maar goed ook. Ik vind dat je sowieso één of twee keer rustig moet kunnen kijken, zonder dat er 20 anderen in de woning zijn. Het is tenslotte geen pakje boter dat je koopt.
- Neem bij de tweede bezichtiging een aankoopmakelaar mee. Hij/zij kan je alles vertellen over de waarde en bijzonderheden van de woning en is bekend in de omgeving. Je wordt van begin tot eind begeleid bij de aankoop. Zo kom je niet onnodig voor verrassingen te staan.
- Vind je het na de tweede bezichtiging nog steeds een leuke woning (oftewel, geeft het huis je een goed gevoel en word je er blij van)? Dan zou ik je willen adviseren om áltijd het biedingsformulier in te vullen. Het voelt namelijk niet alleen als Russische roulette; het is ook echt erop of eronder. Maar niets doen levert zeker geen leuk huis op.
- Denk goed na over jouw bod en voorwaarden. Ga voor een afwijkend bedrag. Je valt op én dat rare bedrag kan net het verschil maken. Geef daarnaast aan dat je samen met de verkoper wilt overleggen over een overdrachtsdatum. Vul dus geen exacte datum in. Of je een ontbindende voorwaarde voor de financiering wilt/moet opnemen verschilt per koper. Daar kan ik zo op papier geen advies over geven. Net zoals het al dan niet opnemen van een ontbindende voorwaarde voor een bouwkundige keuring, dit is natuurlijk afhankelijk van het huis.
- Sommige bieders schrijven nog een leuk briefje om de verkoper te overtuigen. Zeker niet verplicht, maar het is wel leuk en het zou zomaar eens de doorslag kunnen geven. It’s up to you!
Duimen en loslaten
Doe dus gewoon mee met de inschrijving als het jouw droomhuis is. Het word je gegund, of niet. Duimen dus. Is het gelukt? Trek de bubbels maar open. Zo niet, laat het los en focus je op alle leuke huizen die nog wel te koop staan, of te koop komen. De volgende keer is dat leuke huis van jou!