Eigenaar van verhuurde woningen? Ga goed voorbereid 2024 in!

Geschreven door Rein Versteeg op 9 oktober 2023

Het rommelt in vastgoedland, vooral op het gebied van verhuurde woningen. In 2023 heeft de hypotheekrente een extreme stijging doorgemaakt en de Wet Betaalbare Huur heeft invloed gehad op de waarde en het rendement van jouw verhuurde woning. Maar de meeste onrust heeft betrekking op de veranderingen in het Box 3-stelsel. We brengen je op de hoogte van heffingen en de mogelijkheden om actie te ondernemen.


Voorheen werd de hoogte van de heffing bepaald door de hoogte van jouw vermogen, nu wordt het bepaald door de samenstelling van jouw vermogen. Als je vastgoed in Box 3 hebt, kan de heffing de komende jaren aanzienlijk hoger uitvallen. Nu de grootste onzekerheden zijn afgenomen, is het tijd om vooruit te kijken.

Heffing in 2024

Voor 2023 gold nog het tarief van 32% in Box 3. Oorspronkelijk zou dit tarief volgend jaar worden verhoogd naar 33%, maar het kabinet versnelt deze verhoging en brengt het tarief per 2024 naar 34%. Het heffingsvrij vermogen blijft gelijk, met andere woorden, je zult meer belasting betalen over hetzelfde vermogen. Als vastgoedeigenaar zijn er echter mogelijkheden om actie te ondernemen.

Leegwaarderatio en taxatie

Als je een woning in Box 3 verhuurt met huurbescherming, kun je mogelijk een afslag op de WOZ-waarde krijgen. Deze afslag wordt bepaald op basis van de verhouding tussen de jaarhuur en de WOZ-waarde. Bekijk de tabel met de leegwaarderatio hieronder.

Wij ondervinden dat veel eigenaren van verhuurde woningen in Box 3 snel voldoende rendement behalen, waardoor ze geen afslag meer kunnen toepassen op de Box 3-heffing en de volledige WOZ-waarde als grondslag wordt gebruikt. Desondanks zien we door de eerder genoemde onzekerheden een daling in de gemiddelde beleggingswaarde. Als de waarde van jouw vastgoed 10% of meer afwijkt van de WOZ-waarde, rekening houdend met de leegwaarderatio, mag de taxatiewaarde worden gebruikt.

Verhouding jaarhuur tot WOZ-waarde Leegwaarderatio
Meer dan: Minder dan:
0% 1% 73%
1% 2% 79%
2% 3% 84%
3% 4% 90%
4% 5% 95%
5% 6% 100%
6% 7% 100%
7% - 100%

Actie 2024

Denk je dat jouw WOZ-waarde sterk afwijkt van de marktwaarde? Neem contact met ons op! Wij kunnen je adviseren en jouw woning of woningen taxeren.

Eigenaar van verhuurde woningen? Ga goed voorbereid 2024 in!
Rein Versteeg
Neem contact op met Rein

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
NVM Business Winkelmarktrapport 2023

NVM Business Winkelmarktrapport 2023

Onlangs werd het NVM Business Winkelmarktrapport 2023 gepubliceerd. Hieruit blijkt dat de opname van winkelvastgoed 8% lager was in de eerste drie kwartalen van 2023. De grootste...
KienhuisHoving verlengt huurcontract Pantheon 25 te Enschede

KienhuisHoving verlengt huurcontract Pantheon 25 te Enschede

ENSCHEDE – KienhuisHoving advocaten en notarissen heeft zich voor langere tijd verbonden aan Kennispark Twente. Onlangs gingen zij een vernieuwd huurcontract aan op de prominente plaats...
Bekijk overzicht