Brandpreventie: keuringen voor elektrische installaties

Geschreven door Niels Voortman op 10 januari 2024

Als het gaat om brandveiligheid in gebouwen, spelen elektrische installaties een cruciale rol. Verzekeraars hechten steeds meer belang aan de veiligheid van deze installaties en eisen daarom bij aanvang van een verzekering een Scope 10 en/of Scope 12 keuring. In dit artikel licht onze verzekeringsadviseur Niels Voortman de werking en het belang van de Scope 10- en Scope 12-keuringen toe.

Scope 10 keuring

Bij het afsluiten van een (opstal)verzekering is een Scope 10 keuring vaak verplicht. Deze keuring, gericht op de brandveiligheid van de elektrische installatie, moet binnen drie tot vijf maanden plaatsvinden na het afsluiten van de verzekering. Daarna dient deze keuring iedere vijf jaar herhaald te worden. De keuring wordt uitgevoerd door gecertificeerde instanties, via SCIOS. De kosten zijn afhankelijk van de omvang en aard van het bedrijf, maar variëren ongeveer tussen de € 500,- en € 1500,-.

Mochten er tijdens de keuring gebreken naar boven komen, dan dienen deze binnen drie maanden te worden verholpen. Na reparatie volgt een herkeuring, waarbij het verkrijgen van een herstelverklaring van groot belang is. Het ontbreken van een Scope 10 certificaat kan namelijk leiden tot problemen bij het indienen van schadeclaims. Sommige verzekeraars hanteren dan harde clausules en weigeren uitbetaling bij afwezigheid van de keuring.

Scope 12 keuring

Een Scope 12 keuring is een gedetailleerde inspectie van de gehele zonnepanelen installatie, vanaf de aansluiting met de meterkast tot aan de omvormer en de zonnepanelen zelf. Het doel is om te beoordelen of de installatie voldoet aan geldende normen. De keuring, die minstens eens in de vijf jaar moet plaatsvinden, beoordeelt de kwaliteit en toestand van de installatie, met kosten rond de € 1.000,-. Zonder geldig Scope 12 certificaat kunnen er vergelijkbare gevolgen zijn als bij Scope 10, zoals weigering van schadeclaims of verhoogd eigen risico.

Of een Scope 12 keuring verplicht is voor jouw bedrijf, hangt af van het aantal zonnepanelen op het dak van het bedrijfspand. De meeste verzekeraars leggen deze keuring op bij vijftig panelen of meer. Een dakconstructieberekening kan hierbij ook worden vereist vanuit de verzekeraar. Daarnaast wordt ook gekeken naar het totale opgewekte stroomvermogen.

Het belang van keuren

Het belang van Scope 10 en Scope 12 keuringen voor elektrische installaties wordt steeds duidelijker in de verzekeringswereld. Het voldoen aan deze keuringseisen is niet alleen essentieel voor een soepele verzekeringsclaim, maar bovenal voor de veiligheid van het pand en de mensen die erin verblijven. Zorg ervoor dat jouw elektrische installaties voldoen aan de gestelde normen en laat tijdig de nodige keuringen uitvoeren.

Wil je meer informatie of advies? Neem dan contact op met Niels Voortman!

Brandpreventie: keuringen voor elektrische installaties
Niels Voortman
Neem contact op met Niels

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Het is geen pakje boter.  Zó loopt die verkoop bij inschrijving gesmeerd

Het is geen pakje boter. Zó loopt die verkoop bij inschrijving gesmeerd

Een woning wordt tegenwoordig vaker wél dan niet via een Verkoop Bij Inschrijving (VBI) verkocht. Zeker in Enschede. Grote kans...
'Starterswoningen. Ze zijn er niet, écht niet!'

'Starterswoningen. Ze zijn er niet, écht niet!'

Vaak hoor ik tijdens bezichtigingen dat er voor starters geen leuke woningen te koop zijn. 'En als ze er al zijn, dan worden ze door...
Bekijk overzicht