Wat gaat de hypotheekrente doen in 2023?

Geschreven door Esther Hasselerharm - Damhuis EFA op 11 januari 2023

Het is een vraag die veel mensen bezighoudt: moeten we in 2023 een verdere hypotheekrente-stijging verwachten of daalt de rente juist? Natuurlijk wil je het antwoord op deze vraag ook graag weten, als je een hypotheek hebt waarvan de rentevastperiode binnenkort afloopt.

Voorspellen of hypotheekrentes stijgen of dalen is erg lastig, zo niet onmogelijk. Dat hebben we vorig jaar nog gezien. Telkens als iedereen dacht dat de hypotheekrente echt niet lager kon, daalde deze toch weer. Het is een vraag die veel mensen bezighoudt: moeten we in 2023 een verdere hypotheekrente-stijging verwachten of daalt de rente juist? Natuurlijk wil je het antwoord op deze vraag ook graag weten, als je een hypotheek hebt waarvan de rentevastperiode binnenkort afloopt.

Korte rente vaste periodes

Desondanks doen analisten voorzichtige voorspellingen over de ontwikkeling van de hypotheekrente in 2023. Afgelopen december heeft de Europese Centrale Bank (ECB) de belangrijkste rentetarieven voor de vierde keer in een half jaar verhoogd. Daarmee is die rente inmiddels 2,5%.

Ook voor 2023 sluit de centrale bank verhogingen niet uit. Als dat gebeurt, is de kans groot dat we rekening moeten houden met een verhoging van de hypotheekrentes. Zeker als het gaat om kortere rentevaste periodes. Dat zijn hypotheekrentes die bijvoorbeeld maar één of twee jaar vast staan of zelfs variabel zijn.

Lange rente vaste periodes

Experts zien ook dat de rente op langlopende (staats)leningen de afgelopen tijd juist weer wat gedaald zijn. Als deze trend doorzet, kan dat gunstige gevolgen hebben voor hypotheekrentes die langer worden vastgezet (bijvoorbeeld tien of twintig jaar vast). Die zouden door deze ontwikkeling juist weer wat kunnen dalen.

De toekomst is onzeker

De ontwikkeling van de hypotheekrente blijft echter lastig te voorspellen. Economische en politieke ontwikkelingen kunnen grote gevolgen hebben op marktrentes, die vervolgens de hypotheekrente beïnvloeden. Zekerheden bestaan helaas niet, zeker niet in deze tijd van inflatie en oorlog.

Advies is van essentieel belang

Een huis kopen is waarschijnlijk de grootste investering die je ooit doet. De onzekerheid over de hoogte van de hypotheekrente, in combinatie met de hoge huizenprijzen, maakt dat goed hypotheekadvies nu belangrijker is dan ooit.

Wij helpen je daar graag bij. Neem daarom contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek zodat wij je inzicht kunnen verschaffen in de maandlast. Nu en in de toekomst.

Wat gaat de hypotheekrente doen in 2023?
Esther Hasselerharm - Damhuis EFA
Neem contact op met Esther

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
TEX Buitengewoon brengt vrije sector huurwoningen naar het hart van Enschede

TEX Buitengewoon brengt vrije sector huurwoningen naar het hart van Enschede

Enschede – TEX Buitengewoon biedt vanaf 2025 stedelijk wonen in Enschede, op een groene, gezellige en duurzame plek aan de rand van het centrum....
Rabo House in Oldenzaal wordt online geveild

Rabo House in Oldenzaal wordt online geveild

Het voormalig kantoor van de Rabobank in Oldenzaal wordt online geveild. Een grootschalig en zeer representatief kantoorgebouw, gelegen aan de Lossersestraat 2-2a in Oldenzaal. De...
Bekijk overzicht