Tekort aan geschikte kantoorruimte
Geschreven door Roy Duijn RT op 26 januari 2023Er is een tekort aan geschikte kantoorruimten in Twente. Tubantia en AD.nl schreven er deze week een artikel over. Bedrijfsmakelaar Roy Duijn geeft zijn perspectief en deelt kennis over de lokale vastgoedmarkt, die er beter voorstaat dan de landelijke. Lees het hieronder!
In de Randstad wordt zakelijk vastgoed afgewaardeerd, in Twente is er gebrek aan
ENSCHEDE - Er zijn vorig jaar aanzienlijk minder kantoorpanden en bedrijfshallen verhuurd en verkocht in Twente dan in 2021. Maar van hoge afwaarderingen van commercieel vastgoed, zoals op A-locaties in de Randstad het geval is, is geen sprake. Er zijn hier vooral minder transacties vanwege gebrek aan aanbod.
Geschreven door Gerben Kuitert, gepubliceerd op
Het Financieele Dagblad publiceerde een alarmerend artikel waarin de implosie van de markt voor commercieel vastgoed werd gemeld. Door de stijgende rente zouden vastgoedbeleggers de waarde van hun kantoren en logistieke hallen in het laatste kwartaal van vorig jaar met tientallen procenten hebben zien dalen. Taxateurs moesten gemiddeld 15 procent, met uitschieters naar 25 procent, afwaarderen, omdat de prijzen omlaag gaan.
In Twente is daarvan geen sprake, zeggen kenners van de markt. Gemiddeld werd er in 2022 in de regio weliswaar een kwart minder kantoren verkocht en verhuurd dan een jaar eerder, maar in Enschede - de kantorenstad bij uitstek - was er sprake van een groei met 31 procent.
Vooral nieuwe kantoren in de Enschedese binnenstad zijn in trek. Voorbeeld daarvan zijn de nieuwe kantoorvloeren in de Melkhal aan de Raiffeisenstraat, waar de architecten van IAA en accountants van BDO de grootste huurders zijn.
BDO verhuisde van de Westermaat in Hengelo, naar de rand van het centrum van Enschede en richtte daar een hippe kantoortuin in. Om zo aantrekkelijk mogelijk te zijn voor jonge medewerkers, erkent Roland van Hecke, partner bij DBO in Enschede.
Prijzen terug op niveau 2008
Roy Duijn, partner bij Snelder Zijlstra Bedrijfsmakelaars, wijst erop dat de prijs per vierkante meter kantoorruimte die vorig jaar in Enschede werd betaald terug is op het niveau van 2008. Toen begon de bankencrisis, gevolgd door de vastgoedcrisis.
„Iedereen is het al bijna weer vergeten, maar in de periode 2008-2015 zijn die prijzen alleen gedaald. Er waren toen veel faillissementen, er werd veel geveild en banken financierden vrijwel geen commercieel vastgoed meer. Pas nu zijn de prijzen van kantoren in Twente weer terug op het niveau van 2008.”
"Er zijn kantoren waar de energiekosten bijna gelijk zijn aan de huurlast. Die zijn niet te verhuren" - Roy Duijn, bedrijfsmakelaar
Wat zowel landelijk als in de regio de rem op verhuur van bestaande kantoren zet, is dat kantoren een energielabel A, B of C moeten hebben, rijks- en gemeentemonumenten uitgezonderd. Duijn: „Er zijn kantoren waar de energiekosten bijna gelijk zijn aan de huurlast. Dat soort kantoren daar vind je geen huurders voor.”
Gebrek aan bedrijfskavels
Het aantal vierkante meters bedrijfsruimte dat vorig jaar in Twente werd verhuurd, daalde met een derde. Probleem is hier niet gebrek aan belangstelling maar gebrek aan aanbod, legt Wouter Tijhuis van de Stichting Vastgoedrapportage Twente uit.
„Er is een groot tekort aan courante bedrijfshallen en bouwkavels voor bedrijven. Dit probleem speelt in heel Twente.” Roy Duijn: „Ons kantoor heeft wel dertig zoekopdrachten liggen voor bedrijven die willen verhuizen of nieuwbouwen. Maar kavels met een oppervlakte van 5.000 tot 10.000 vierkante meter zijn er niet of nauwelijks. Dat begint echt een probleem te worden.”
Ben jij ook opzoek naar een nieuwe bedrijfsruimte of heb je een andere vastgoedvraag? Wij helpen graag!