Transformatie bankfilialen door digitalisering

Geschreven door Roy Duijn RT op 3 juni 2024

In Nederland ondergaan banken een snelle verandering door digitalisering. Maar wat gebeurt er met al die overgebleven vierkante meters?

Oude bankfilialen worden omgetoverd tot diverse nieuwe bestemmingen, waaronder, hotels, supermarkten en kantoren. De transformatie van bankgebouwen toont hoe de vastgoedmarkt zich aanpast aan veranderende omstandigheden en behoeften, waardoor nieuwe kansen ontstaan voor verschillende sectoren.

Een opvallend voorbeeld is het Zwaan Hotel in Zaandam, dat enkele jaren geleden nog dienstdeed als ING-kantoor. Ook het monumentale pand van Snelder Zijlstra Makelaars in Enschede was ooit een kantoor van de Twentse Bank, de voorloper van ABN Amro. ‘’Wij zijn hier ingetrokken toen ABN in de jaren ’70 naar een groter gebouw verhuisde,’’ aldus Roy Duijn van Snelder Zijlstra. ‘’Nu zien we het tegenovergestelde gebeuren.’’ Deze gebouwen zijn slechts enkele voorbeelden van de vele voormalige banklocaties die een nieuwe bestemming hebben gekregen.

Afname bankkantoren

De afname van bankkantoren is een duidelijke trend die de afgelopen jaren aanzienlijk is versneld. ABN Amro, ING en Rabobank hebben de afgelopen tien jaar veel kantoren gesloten. Deze ontwikkeling wordt versterkt door de digitalisering, waarbij bijna 90 procent van de Nederlanders hun bankzaken online afhandelt. Daarnaast werkt het kantoorpersoneel steeds vaker vanuit huis, wat de behoefte aan fysieke banklocaties verder doet afnemen.

Lees hier het volledige artikel op Vastgoedmarkt.nl

Bron: Vastgoedmarkt.nl

Transformatie bankfilialen door digitalisering
Roy Duijn RT
Neem contact op met Roy