Bedrijfsvastgoed in Twente: veel vraag naar bestaande ruimte, groot tekort aan nieuwbouw

Geschreven door Roy Duijn RT op 19 augustus 2024

Het herstel van de regionale markt voor zakelijk vastgoed, dat na corona begon, zet door in Twente. In de eerste helft van dit jaar is er al twee keer zoveel kantoorruimte verhuurd als in heel 2023.

De vraag naar bestaande kantoorruimte is momenteel erg hoog, terwijl de bouw van nieuwe kantoren voor verhuur vrijwel stil ligt vanwege de gestegen kosten van bouwmaterialen en lonen in de bouw. Bedrijfsmakelaar Roy Duijn legt uit: "De huurprijzen zijn gebaseerd op de bouwkosten en het rendement dat de verhuurder wil halen op zijn investering. In de praktijk is het voor huurders vaak goedkoper om in bestaande kantoren te gaan zitten."

De verkoop en verhuur van bedrijfsruimte in de regio toont een lichte daling van 4 procent, wat niet te wijten is aan een zwakke economie, maar aan een groot tekort aan bouwkavels. Wouter Tijhuis, verantwoordelijk voor de data van de Stichting Vastgoedrapportage Twente, wijst op een sterk afnemend aanbod van bedrijfsruimte in de regio, dat in een half jaar met 32 procent is gedaald. "Wat er niet is, kun je niet verhuren of verkopen, vandaar de daling."

Wat de verhuur van winkels betreft is er in Twente een aanzienlijk verschil tussen de drie grote steden en de rest van de regio en een verschil tussen stadscentra en wijkwinkelcentra. In het centrum van Enschede en Almelo is de situatie stabiel en Hengelo is na de renovatie van het stadshart begonnen aan een inhaalrace. Toch is niet alles rooskleurig in de winkelmarkt, waarschuwt bedrijfsmakelaar Rob Temmink: ''Je ziet dat het piept en kraakt in sommige wijkwinkelcentra, waar retailers als vis- en groenteboeren, slagers en/of bakkers verdwijnen.''

Lees het volledige artikel op Tubantia.nl

Bron: Gerben Kuitert | Tubantia.nl

Bedrijfsvastgoed in Twente: veel vraag naar bestaande ruimte, groot tekort aan nieuwbouw
Roy Duijn RT
Neem contact op met Roy