Je eerste huis kopen: wat komt er allemaal bij kijken?

Geschreven door Maarten Heutink EFA, RFEA op 14 juni 2024

Een eerste woning kopen is een spannende en bijzondere ervaring, maar het kan ook behoorlijk overweldigend zijn. Naast de financiële aspecten zijn er veel zaken waar je rekening mee moet houden. Onze hypotheekadviseur Maarten Heutink licht een aantal belangrijke zaken toe.

De zoektocht naar een eigen woning begint vaak met het bepalen van je maximale hypotheek. Om te bepalen wat je maximaal kunt lenen, is het verstandig om professioneel advies in te winnen. Onze hypotheekadviseurs kunnen je een gedetailleerd overzicht geven van jouw mogelijkheden, rekening houdend met meer dan alleen je inkomen.

Bod geaccepteerd!
Heb jij jouw droomhuis gevonden en is jouw bod geaccepteerd? Dan is het tijd voor een vervolggesprek. Wij helpen je bij het kiezen van de hypotheek die het beste bij je past en verzorgen de aanvraag. Samen verzamelen we alle benodigde documenten en bespreken we ook andere relevante zaken, zoals energiebesparende maatregelen, woningverzekeringen en je toekomstige financiële situatie. Verder heb je voor de hypotheekaanvraag een taxatierapport van je nieuwe woning nodig. Dit rapport moet door een erkende taxateur worden opgesteld.

De koop wordt definitief
Wanneer jij en de verkoper het eens zijn over de prijs en voorwaarden, wordt er een koopcontract opgesteld, meestal door de verkopende makelaar. In het contract kunnen ontbindende voorwaarden worden opgenomen, zoals financieringsvoorbehoud of een bouwkundige keuring. Deze voorwaarden bieden jou de mogelijkheid om het contract te ontbinden als de hypotheek niet rond komt of als er tijdens de keuring gebreken worden ontdekt. De verkoper moet ook akkoord gaan met deze ontbindende voorwaarden. Let op: zonder deze voorwaarden loop je als koper risico: als je de koop niet kunt afronden, moet je meestal een boete van 10% van de koopprijs betalen.

De overdracht
De dag van de sleuteloverdracht is aangebroken! Voordat je naar de notaris gaat, voer je samen met de makelaar en vaak ook de verkoper een eindinspectie uit. Hierbij controleer je of alles in de woning is zoals afgesproken in het koopcontract en noteer je de meterstanden. Vervolgens ga je naar de notaris om de hypotheekakte en de leveringsakte te ondertekenen. Zodra de handtekeningen zijn gezet, ben je officieel de eigenaar van de woning en krijg je de sleutels. De notaris zorgt voor de eindafrekening en registreert de hypotheekgegevens bij het Kadaster. Zorg ervoor dat belangrijke verzekeringen – zoals een opstalverzekering – geregeld zijn en ook op de dag van de overdracht ingaan.

Kosten bij het kopen van een woning
Naast de koopprijs van je woning zijn er andere kosten, zoals voor het hypotheekadvies, de taxatie, de notaris en eventueel een bouwtechnische keuring. Het goede nieuws is dat een deel van deze kosten aftrekbaar is bij je aangifte inkomstenbelasting én dat als je een starter bent je waarschijnlijk geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen.

Wil je meer informatie over het kopen van een eerste woning? Onze hypotheekadviseurs én aankoopmakelaars staan voor je klaar!

Klik hier voor meer informatie over hypotheekadvies

Je eerste huis kopen: wat komt er allemaal bij kijken?
Maarten Heutink EFA, RFEA
Neem contact op met Maarten