Hypotheek afsluiten in 2024? Dit zijn de belangrijkste veranderingen

Geschreven door Maarten Heutink EFA, RFEA op 6 december 2023

De regels voor een hypotheek veranderen per 1 januari 2024. Deze wijzigingen kunnen impact hebben op je maximale hypotheek. Onze hypotheekadviseur Maarten Heutink neemt de belangrijkste veranderingen met je door.

 • Energiezuinige huizen

Vanaf 2024 zal de maximale hypotheek voor een deel afhangen van het energielabel van het gekochte huis. Dit betekent dat hoe energiezuiniger het huis is, hoe meer je kunt lenen. Voor woningen met energielabel C en D betekent dit een extra leenbedrag van € 5.000, voor huizen met energielabel A en B kan zelfs € 10.000 extra worden geleend. Mocht je nieuwe woning energielabel A++++ hebben, dan kan dit bedrag zelfs oplopen tot € 50.000,-.

 • Lagere energielabels

Als je een huis met een minder gunstig energielabel koopt, kun je ook een extra lening krijgen, met als voorwaarde dat je dit bedrag besteedt aan het verduurzamen van je woning. De hoogte van dit extra leenbedrag is afhankelijk van het huidige energielabel. Dit varieert van € 10.000 extra voor woningen met energielabel A en B tot € 20.000 voor woningen met de labels E, F en G.

 • Alleenstaanden

In 2024 kunnen alleenstaanden meer lenen. Alleenstaanden met een jaarinkomen van minimaal € 28.000,- kunnen € 16.000,- extra lenen. Deze regeling biedt alleenstaanden meer financiële ruimte bij het kopen van een nieuwe woning.

 • Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) blijft een belangrijke factor in hypotheekfinanciering. In 2024 kunnen huizenkopers met NHG maximaal € 435.000 lenen, wat een stijging is ten opzichte van het voorgaande jaar. Als je van plan bent te investeren in verduurzaming, ligt de grens zelfs nog hoger, namelijk op € 461.100,-.

 • Studieschuld

Vanaf 2024 zal de hypotheekverstrekker je studieschuld anders beoordelen. In plaats van een percentage van de schuld op te tellen bij je maandelijkse lasten, wordt nu gekeken naar het daadwerkelijke maandelijkse aflossingsbedrag.

Wil je weten wat deze regels voor jou (gaan) betekenen? Plan dan vrijblijvend een afspraak in met één van onze hypotheekadviseurs!

Maak een vrijblijvende afspraak

  Hypotheek afsluiten in 2024? Dit zijn de belangrijkste veranderingen
  Maarten Heutink EFA, RFEA
  Neem contact op met Maarten

  Interessant nieuws

  Bekijk overzicht
  TEX Buitengewoon brengt vrije sector huurwoningen naar het hart van Enschede

  TEX Buitengewoon brengt vrije sector huurwoningen naar het hart van Enschede

  Enschede – TEX Buitengewoon biedt vanaf 2025 stedelijk wonen in Enschede, op een groene, gezellige en duurzame plek aan de rand van het centrum....
  Rabo House in Oldenzaal wordt online geveild

  Rabo House in Oldenzaal wordt online geveild

  Het voormalig kantoor van de Rabobank in Oldenzaal wordt online geveild. Een grootschalig en zeer representatief kantoorgebouw, gelegen aan de Lossersestraat 2-2a in Oldenzaal. De...
  Bekijk overzicht