Gebruik maken van de jubelton? Doe het dit jaar nog!

Geschreven door Esther Hasselerharm - Damhuis EFA op 20 september 2022

De verhoogde belastingvrije schenking voor eigen woningen vervalt. Het kabinet heeft inmiddels besloten de jubelton af te schaffen. Lees meer over de voorwaarden van deze schenking en over het einde van de jubelton.

Wat is de jubelton?
Een jubelton is een belastingvrije schenking van €106.671. De vrijstelling kent wel een aantal voorwaarden, zoals;

• De te ontvangen schenking moet worden gebruikt voor de aanschaf, het onderhoud en/ of de schuldaflossing van de eigen woning.
• De ontvangende partij moet tussen de 18 en 40 jaar oud zijn.

Al enige tijd wordt gepleit voor de afschaffing van de jubelton. De invoering van de jubelton in 2010 vond plaats midden in de huizencrisis om een eind te maken aan de dalende huizenprijzen. Het idee achter de vrijstelling was dat de schenking met name zou worden gebruikt om af te lossen op hypotheken. In de praktijk worden de schenkingen vaak gebruikt voor de aankoop van de woning, wat een prijsopdrijvend effect heeft op de al overspannen woningmarkt. Verder wordt gewezen op ongelijkheid tussen starters met en zonder rijke ouders. Daarnaast is er ook een ongelijkheid tussen woningkopers en huurders, die de vrijstelling niet kunnen toepassen om de huur te betalen.

   Het kabinet wil de vrijstelling eigen woning per 1 januari 2024 afschaffen. Het kabinet heeft voorgesteld om de vrijstelling vanaf 2023 te verlagen tot €27.231. Dit bedrag is gelijk aan de reguliere verhoogde vrijstelling (€ 27.231 in 2022). In 2022 mag je nog maximaal €106.671 belastingvrij schenken. Aan je kind, je kleinkind of aan anderen. Ook als er nu nog geen huis is.

   Ook de mogelijkheid om de vrijstelling over meerdere jaren te spreiden wordt aangepast. Bij een schenking in 2022 kan een onbenut gebleven deel van de vrijstelling van € 106.671 nog worden benut voor een schenking in 2023, maar niet meer voor een schenking in 2024. Voor een schenking die voor het eerst in 2023 wordt gedaan, komt de spreidingsmogelijkheid te vervallen.

   Hoe maak je gebruik van de schenkingsvrijstelling voor koopwoningen?
   Die vraag je aan in de aangifte schenkbelasting op Mijn Belastingdienst. Want je moet wél aangifte doen, ook bij een belastingvrije schenking.

   Schenkvrijstelling aanvragen - Mijn Belastingdienst

   Gebruik maken van de jubelton? Doe het dit jaar nog!
   Esther Hasselerharm - Damhuis EFA
   Neem contact op met Esther

   Interessant nieuws

   Bekijk overzicht
   Investering vanuit Den Haag: ruim 11 miljoen euro voor versnelde woningbouw in Overijssel

   Investering vanuit Den Haag: ruim 11 miljoen euro voor versnelde woningbouw in Overijssel

   Voor het versneld bouwen van nieuwe woningen ontvangt Overijssel meer dan 11 miljoen euro vanuit Den Haag. Dit budget is bestemd om woningbouwprojecten, die zich al in een vergevorderd...
   G naar beter; Snelder Zijlstra Makelaars introduceert het verduurzamingsrapport

   G naar beter; Snelder Zijlstra Makelaars introduceert het verduurzamingsrapport

   Nieuw bij Snelder Zijlstra Makelaars: Het verduurzamingsrapport! Een kant en klaar rapport waarin je ziet welke verduurzamingsmogelijkheden er zijn én wat je kunt doen om een...
   Bekijk overzicht

   Deze website maakt gebruik van cookies

   Voor welke cookies geef je akkoord?

   Meer informatie