>
“Woningprijzen stijgen gestaag op de Enschedese woningmarkt” - Snelder Zijlstra  
19-04-2018

“Woningprijzen stijgen gestaag op de Enschedese woningmarkt” - Snelder Zijlstra  

Landelijk stijgen de woningprijzen met 10 %.

Er is minder spanning op de Enschedese woningmarkt in het eerste kwartaal van 2018. De verhouding tussen het aanbod en de verkopen (oftewel de marktratio) komt in het eerste kwartaal van 2018 uit op 70%. Dit ligt net onder het landelijk gemiddelde van 73%.

Sprekende Cijfers Woningmarkten Q1 2018

Dit blijkt uit de vandaag gepubliceerde Sprekende Cijfers Woningmarkten Q1 2018 van Dynamis makelaars, vastgoedconsultants en taxateurs. Snelder Zijlstra is partner in Dynamis. Bijgaand de cijfers en feiten van de Enschedese woningmarkt van het eerste kwartaal van 2018.

Prijsontwikkeling

De afgenomen marktdruk in dit kwartaal heeft geleid tot een gematigde prijsstijging. De ontwikkeling van de prijzen blijft in deze regio achter bij het landelijk gemiddelde; op jaarbasis is het landelijke prijsniveau met maar liefst 10% gestegen.

Landelijk beeld

Nieuwbouwwoningen vormen een steeds belangrijker aandeel in de Nederlandse verkoopcijfers. In het eerste kwartaal van 2018 betreft een op de vijf verkopen nieuwbouw. Er lijkt zo gehoor te worden gegeven aan de grote vraag naar uitbreidingen van de woningvoorraad. Het totale transactievolume in Nederland komt hierdoor uit op circa 59.500 woningen, 5% hoger dan een jaar geleden. Deze toename wordt volledig verklaard door de verkopen van nieuwe woningen, in de bestaande bouw zijn namelijk 2% minder woningen van eigenaar gewisseld dan vorig jaar.

De positieve gevolgen van deze nieuwbouwontwikkelingen vinden echter niet overal plaats. Veel gemeenten kampen nog met een beperkt aanbod. In Nederland staan nog slechts circa 81.500 woningen te koop, een afname van maar liefst een derde ten opzichte van een jaar geleden. In de gemeenten met een beperkt aanbod en weinig nieuwbouwontwikkelingen wordt het voor woningzoekers steeds lastiger om een woning te vinden die aan hun wensen voldoet. In ruim een kwart van de gemeenten is er als gevolg van het gebrek aan aanbod een terugval van de verkoopcijfers. Bekijk hier het landelijke Sprekende Cijfers Woningmarkten Q1 2018 rapport. Dit rapport bestaat uit analyses per regio.

Perspectief 2018 voor de Enschedese woningmarkt

Onze verwachting is dat aankomende kwartalen anders zullen verlopen. Op dit moment is de vraag sterk aan het aantrekken. Tevens zullen er in het tweede en derde kwartaal van 2018 meerdere nieuwbouwprojecten van start gaan. Dit zorgt voor een toename van het aantal transacties en een toename van het aanbod bestaande bouw.

Heeft u naar aanleiding van onze woningmarktrapportage nog vragen of behoefte aan advies voor een grootschalige ontwikkeling of klein bouwproject? Bel ons gerust, we helpen u graag als officiële NVM Woningmarktconsultants.

Informatie nodig?

IE10 wordt niet ondersteund. U gebruikt een NIET ONDERSTEUNDE versie van Internet Explorer.
Gebruik of download een moderne browser.