>
Huishoudens uit Enschede verhuizen binnen de gemeentegrenzen
24-07-2019

Huishoudens uit Enschede verhuizen binnen de gemeentegrenzen

Het merendeel van de huishoudens die een woning kopen in de gemeente Enschede, is oorspronkelijk ook afkomstig uit deze gemeente. Maar liefst vier van de vijf verkochte woningen wordt betrokken door een gezin uit Enschede. Dit blijkt uit de vandaag verschenen kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten Q2 2019, die wij samen met Dynamis presenteren.

Bekijk het volledige rapport

Woningmarkt van Enschede zeer intern gericht in tegenstelling tot Borne

In het tweede kwartaal van 2019 bleef het aantal verkopen steken op vierhonderd in Enschede. Slechts bij een op de vijf transacties was een woningkoper van buiten de gemeente betrokken. Voor een stad van dit formaat is de instroom van buitenaf zeer beperkt. Door het ruime nieuwbouwaanbod in Borne heeft deze gemeente juist een sterke aantrekkingskracht op woningzoekers van buiten de gemeentegrenzen. Zo is alleen al een op de vijf kopers in Borne afkomstig uit Hengelo.

Nieuwbouw beëindigd aanboddaling in Twente

Het afgelopen kwartaal zijn de continue dalingen van het beschikbare woningaanbod in Twente ten einde gekomen. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2019 is in maar liefst tien Twentse gemeenten sprake van een aanbodtoename. Veelal wordt dit verklaard vanuit de nieuwbouw. In de regio Almelo bestaat 15% van het aanbod uit nieuwbouwwoningen, vorig kwartaal was dit nog 10%.

Almelo na Heerlen de goedkoopste grote woongemeente van Nederland

De woningprijzen nemen in Twente in het afgelopen jaar verder toe. Met uitzondering van Borne, Hof van Twente en Wierden is in alle Twentse gemeenten een prijstoename zichtbaar. Het laagste prijsniveau is gerealiseerd in Almelo, de gemiddelde koopsom is hier slechts € 1.700 per vierkante meter. De stad is hiermee na Heerlen de goedkoopste woongemeente in Nederland (met meer dan 50.000 inwoners).

Informatie nodig?

IE10 wordt niet ondersteund. U gebruikt een NIET ONDERSTEUNDE versie van Internet Explorer.
Gebruik of download een moderne browser.