>
Aantal aangeboden woningen blijft fors afnemen in Twente!
25-04-2019

Aantal aangeboden woningen blijft fors afnemen in Twente!

In bijna alle Twentse gemeenten blijft de aanboddaling in hoog tempo doorzetten, met als gevolg dat er ruim een vijfde minder woningen te koop staan vergeleken met een jaar geleden. In Enschede is dit zelfs een derde minder. Dit blijkt uit de vandaag verschenen kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten Q1 2019 van Snelder Zijlstra Makelaars (partner in Dynamis).

Dynamiek blijft hoog ondanks beperkt woningaanbod
Het afnemende aantal keuzemogelijkheden voor woningzoekers heeft nog beperkt effect op het aantal woningverkopen. De landelijke trend van terugvallende verkoopcijfers als gevolg van een gebrek aan aanbod, is nog niet terug te zien in deze regio. In negen van de veertien Twentse gemeenten werden zelfs meer woningen verkocht dan een jaar geleden. In totaal wisselden in het eerste kwartaal bijna 1.750 woningen van eigenaar. In de regio Hengelo, Hof van Twente en Borne is sprake van een aanhoudend hoog aantal verkopen. In het afgelopen kwartaal wisselden 431 woningen van eigenaar, dit is circa tachtig woningen meer dan het langjarig gemiddelde.

Woningmarkt van Wierden aanzienlijk duurder dan Almelo
In alle Twentse gemeenten nemen de woningprijzen toe, maar op een meer gematigd tempo dan de landelijke prijstoename. Tussen de onderlinge gemeenten bestaan er echter grote prijsverschillen. De hoogste prijs voor een vierkante meter woonruimte wordt betaald door kopers in Wierden, die hier gemiddeld € 2.225 aan uitgeven. De buurgemeente Almelo kent echter de laagste prijs van Twente, gemiddeld kan men hier voor € 1.750 per vierkante meter een woning kopen. Kopers betalen daarmee in Wierden bijna € 500 per vierkante meter meer dan in Almelo.

Een op de elf aangeboden woningen staat al langer dan drie jaar te koop
Ondanks de aanhoudende hoge woningvraag in de regio, komt een deel van de woningeigenaren niet van hun woning af. 9% van de woningen staat al langer dan drie jaar in aanbod, een vergelijkbaar aandeel als het landelijke gemiddelde. Het zijn vooral de westelijk gelegen gemeenten waar dit structureel aanbod voorkomt, in zowel Hof van Twente, Rijssen-Holten als Wierden staat maar liefst een op de vijf woningen al drie jaar te koop.

Download de rapportage

Informatie nodig?

IE10 wordt niet ondersteund. U gebruikt een NIET ONDERSTEUNDE versie van Internet Explorer.
Gebruik of download een moderne browser.